ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ιστορικά στοιχεία του χωριού μας
        Το χωριό Σκοτάνη ( Κόκκοβα ) χτίστηκε στην αρχική του θέση πριν διακόσια πενήντα χρόνια περίπου στην τοποθεσία παληοχώρι αλλά σύντομα μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση με το σλάβικο όνομα <Κόκκοβα > , που σημαίνει , κατά μια γλωσσολογική εξήγηση χώρος Γάβρων και Βαλλανιδιών ,που παράγουν τα γνωστά Βαλλανίδια.
         Σύμφωνα με άλλη εκδοχή , η λέξη < Κόκκοβα > ίσως είναι φράγκικης προέλευσης όπως η λέξη <Άκοβα> ,πιθανώς από τη Γαλλική λέξη COQ ή COC Otte (όρνις ) ή την λατινική Cogous ( μάγειρος ) , ίσως ακόμη από Ελληνική ονοματοποιία και αραβική κατάληξη ( χωριό κοκόρων ) όπως η Αραβοϊσπανικη λέξη Cordoba. Τα παραπάνω αναφέρονται στο βιβλίο : < Οι τρεις άνθρωποι του Αλεξ. Οικονόμου >.
         Η μετονομασία του χωριού σε ΣΚΟΤΑΝΗ από Κόκκοβα έγινε το έτος 1928 με το από 19.7.1928 Π. Διάταγμα ( ΦΕΚ . 156/1928 ) . Η ονομασία ΣΚΟΤΑΝΗ προεκρίθη μεταξύ τον τριών τοπωνυμίων που προταθήκαν από την επιτροπή μετονομασίας τον χωριών και ήσαν ΣΚΟΤΑΝΗ , ΜΥΓΔΑΛΙΕΣ και ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ και τούτο για τη συμπίπτει με την τοπική περιοχή της αρχαίας πολίχνης ΣΚΟΤΕΙΝΗ , που αναφερετε στην παραγραφο 23 των Αρκαδικών του περιηγητή ιστορικού Παυσανία .
Στα σπλάχνα της Κοκκοβίτικης γης πρέπει να κρύβονται θησαυροί και αρχαιότητες, όπως επιμαρτυρούν τα ερείπια της αρχαίας Μονής στη θέση «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» και ο ανευρεθείς στη θέση « ΤΡΟΥΠΑ ΣΟΥΛΗΝΑΡΙ», άλλοτε προάστιο της πόλης Κλείτορας , θησαυρός, από τον ΤΣΙΡΩΤΑΜΠΕΗ, που κατά τον θρύλο ήταν τόσο μεγάλος που μεταφέρθηκε από την τουρκική διοίκηση σε πολλά φορτία, ο ίδιος δε τιμήθηκε με τον τίτλο του Κοτζαμπάση και πήρε μεγάλες εκτάσεις για ανταμοιβή.
         Στην Κόκκοβα είχε την έδρα του, κατά τις τελευταίες δεκαετίες προ του ξεσηκωμού του ΄21, ο ΔΙΑΚΟΥΠΑΓΑΣ , αδελφός του Αγά της Μοστενίτσας ΛΙΜΑΖ, γνωστού για την αρπαγή της ωραίας ΕΛΕΝΗΣ του Λειβαρτζίου.
         Από την εποχή του αρχαίου Μακεδονικού Ελληνισμού {850 μέχρι 150 π.χ.} η περιοχή της Σκοτάνης δεν ανήκε στην Αχαΐα αλλά στην Αρκαδική Αζανιάδα και αναφέρεται μεταξύ του Κλείτορος, του πεντελίου πλησίον της Τουρτουβάνας, όπως επίσης του Λευκασίου και των Λυκούνων {πιθανώς σημερινή Λυκούρια}.
         Κατά την Ρωμαιοκρατία και την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, δεν αναφέρεται το όνομα της Σκοτάνης.
         Φαίνεται όμως από το 750-900μ.χ. στην Σλαβική, κατελήφθη και η Σκοτάνη και πήρε το Σλαβικό όνομα «ΚΟΚΚΟΒΑ» , όπως πήραν και τα Χωριά ΣΤΡΕΖΟΒΑ, ΑΝΑΣΤΑΣΟΒΑ, ΜΟΡΟΧΟΒΑ, ΚΕΡΑΣΟΒΑ και άλλα.
          Τα ερείπια του ναού στην τοποθεσία «Άγιος Αθανάσιος» επιμαρτυρούν την ύπαρξη στην περιοχή της Σκοτάνης και των Φράγκων, επί της εποχής των Παλαιολόγων {1205-1460 μ.Χ.}. ακόμη οι παρεχόμενες πληροφορίες για την απόσταση των 30 σταδίων που απείχε, από την αρχαία Κλειτορία, το άγαλμα της ΚΟΥΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ την οποία λάτρευαν και τιμούσαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Κλειτορίας, μετατρεπόμενη σε τρέχοντα μέτρα, πρέπει να οριοθετούν το σημείο καταχωνιάσματος του αγάλματος τούτου στην κορυφή του βουνού « ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» της περιοχής
Σκοτάνης.
           Η Σκοτάνη έδωσε αξιόλογους ανθρώπους στην κοινωνία που έγραψαν δική τους ιστορία, όπως ο ανώτατος δικαστικός, δεινός ρήτορας και διαπρεπής νομομαθής και στην συνέχεια Βουλευτής ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ {1835-1880} καθώς και ο εκ Κοκκόβης Καθηγητής ιερομόναχος Βενέδικτος, που δίδασκε στην Βενετία τον 18ο αιώνα, βιβλία του οποίου για πάρα πολλά χρόνια εδιδάσκοντο και που στο τέλος του βίου του επεσκέφθη τη Σχολή Σοπωτού για να διδάξει, αλλά δυστυχώς απέθανε.



ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ


1)ΚΟΥΡΙΑ ΑΘΗΝΑ.Στην κορυφή του βουνού ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, όπου υπάρχουν ερείπια αρχαίων χτισιμάτων με λαξευμένες πέτρες και από διαφόρους έχουν βρεθεί διάφορα μικροαντικείμενα και παλιά νομίσματα. Ίσως εκεί που βρισκόταν ο ναός της ΚΟΥΡΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ.

2)ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ η ΠΑΛΑΤΙ. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού εκεί βρίσκονται ερείπια κτισμάτων (αρχαία η φράγκικα η βυζαντινά) και διάφορες ιστορίες λέγονται από τους κατοίκους για την περιοχή αυτή.

3)ΣΙΔΕΡΟΒΡΥΣΗ. Βρίσκεται κάτω από την θέση Παλιοχώρι, πάνω στο δρόμο που οδηγεί από Σκοτάνη για τον οικισμό Άγιοι Θεόδωροι, στο ρέμα του Κυριαζή. Εκεί υπάρχει βρύση με πολύ κρύο νερό. Στην μπροστινή πλευρά της βρύσης, σκαλισμένα πάνω στην πλάκα, είναι χαραγμένες οι λέξεις << IS  XR Ψυχικόν Πέτρου Σαράντογλου,…>>.

4)ΚΙΟΥΠΙΑ. Βρισκονται πλησιον και ανατολικα του δρομου που οδηγει από τα Καλυβια στο χωριό. Όλη η περιοχή προς την ανατολική πλευρά του Παλιόκαστρου είναι γεμάτη από Κιούπια μεγάλα που περιέχουν ανθρώπινα κόκκαλα. Τα κιούπια αυτά βρέθηκαν από τους κατοίκους του χωριού είτε κατά το όργωμα, είτε κατά την εκσκαφή του αμαξωτού δρόμου. Η θέση πήρε το όνομα της από τα κιούπια. Πιθανολογείται, ότι στην περιοχή ήταν κάποιο νεκροταφείο στην αρχαιότητα.

5)ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ. Λόφος που βρίσκεται στα νότια του χωριού και δεσπόζει  όλης της περιοχής, ίσως στην κορυφή υπήρχε κάποιο κάστρο και από εκεί πήρε την ονομασία του ο λόφος. Σήμερα στην κορυφή του βρίσκεται το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

6)ΑΖΗ ΜΝΗΜΑ. Θέση που βρίσκεται κοντά στον δρόμο 111 (Πατρών- Τριπόλεως).Λέγεται ότι εδώ σκοτώθηκε ένας Τούρκος από κάποιον Κοκκοβίτη την εποχή της επαναστάσεως του 1821.

7)ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙ. Θέση που βρίσκεται πλησίον του δρόμου 111 (Πατρών – Τριπόλεως),υπάρχει και εικονοστάσιο. Παλιότερα εδώ υπήρχαν ερείπια κτισμάτων από κεραμίδια η τούβλα. Πολλοί δε φούρνοι του χωριού έχουν χτιστή από αυτά τα υλικά.

8)ΣΚΟΤΕΙΝΗ. Θέση πλησίον του δρόμου 111 (Πατρών –Τριπόλεως), όπου ίσως να υπήρχε η πολίχνη Σκοτάνη, που αναφέρει ο Παυσανίας στα Αρκαδικά του § 23.
Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι ιστορικά ντοκουμέντα αλλά πληροφορίες και ερεθίσματα για εκείνους που θα έχουν την θέληση να ασχοληθούν σοβαρά με την ιστορία του χωρίου μας.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1821
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ
ΔΡΟΓΟΥΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΖΗΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
ΖΗΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΡΑΣΤΑΘΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΛΑΓΙΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ
ΛΑΠΠΑΣ ΣΠΗΛΙΟΣ
ΜΑΚΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΑΛΕΒΙΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ή ΓΙΑΝΝΟΣ
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΡΗΓΑΣ
ΜΙΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΙΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΣΙΑΓΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΤΣΙΩΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ
ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΖΙΟΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κατά των ιερό απελευθερωτικό Αγώνα της επανάστασης του ΄21 πήρε μέρος και διακρίθηκε σαν οπλαρχηγός και ο Κοκκοβίτης ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ από τον οποίο προέρχονται και οι μετέπειτα ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΙ. Επίσης έλαβαν μέρος και οι κάτωθι Κοκκοβίτες όπως αναφέρονται στο βιβλίο του Γυμνασιάρχη Ν.ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ <<ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΄21>>
Α)Υπό τις οδηγίες του ΒΑΣ. ΠΕΤΜΕΖΑ 
Γιώργης του Ηλία από την Κόκκοβα
Λίακος Σταμάτης από την Κόκκοβα
Στάθης Ματζικόπετρου από την Κόκκοβα
Γιάννης Μιχόπουλος από την Κόκκοβα
Μαριν. Τζίωτος από την  Κόκκοβα
Παν. Μαλεβίτης από την Κόκκοβα
Θανάσης Χρίσταινας από την Κόκκοβα
Β) Προταθείς για προαγωγή υπό του Κυβερνήτη Ιωάννου Κωλλέττη την 15-12-1824 
Γεώργιος Κουτρουμπής από την Κόκκοβα
Γ)Κατάλογος Κοκκοβιτών που υπέγραψαν αναφορά, μαζί με άλλους κάτοικους της περιοχής Κατσάνας, προς τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ και επήγαν στο Αργος να παραπονεθούν κατά των Πετμεζαίων το 1826.
Γιώργης του Λια
Παναγιώτης Χρονόπουλος
Γιάννης Ζήκος 
Θεοδωράκης Τζήκος
Ανδρίκος 
Κούτρος 
Βασιλόπουλος
Στάθης Κούφης
Βασίλης
Δημήτρης Κόκκοβα
Αργύρης Χρονόπουλος
Μαλεβίτης
Σταμάτης του Χρίστου